За проекта „Търсачи на легенди“

Търсачите на легенди са онези хора, които искат да опознаят света около себе си, започвайки с историята на семейството, рода си и родното място. Записвайки и предавайки живата традиция, хората стават нейни пазители. Искрено вярвайки в това, студенти и преподаватели, се зачудихме какво можем да предадем като познание на деца и възрастни, така че да помогнем за опазването на нематериалното ни културно наследство.Работата с деца и младежи винаги е била интересна за нас и така, екипът ни се възползва от поканата за проектни предложения на Национален фонд „Култура“, за да подадем  изследователско-образователен проект, който да включва студенти, ученици, учители и родители.

Проектът беше подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Културно наследство“ и през месец юни 2018 г. ние започнахме работа. За място, в което да реализираме идеите си, избрахме гр. Етрополе. Градът се намира близо до София и е подходящ за осъществяването на чести пътувания и срещи в него. Освен това вече са положени основите на успешно сътрудничество, защото там вече са работили наши колеги-етнолози.

Нашата първоначална партньорска среща беше отразена на сайта на Община Етрополе. Бяхме приети изключително топло от институциите в град Етрополе, за което сърдечно благодарим!

Освен теренна работа в града, дейностите по проекта включват неформални срещи и дискусии с деца, а в края на проектния период ще поканим приятели и партньори на изложба, посветена на Етрополе, в която се надяваме, че ще разкрием интересни части от културата на района пред по-широка публика.

За природните условия, туристическите обекти, историята и културата на мястото, ще разберете в следващи публикации! Следете ни 🙂 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s