Етрополци говорят: Цецка Александрова и Кати Дочева

Разговаряхме с две дами в Туристическо-информационния център на Етрополе. Цецка Александрова е служител в центъра, а Кати Дочева е председател на туристическото дружество „Туризъм, Спорт и Екология” – гр. Етрополе. Това е един разговор за празниците „запазена марка” на старопланинското градче и развитието на туризма в региона.

Мили дами, благодарим за отзивчивостта, помощта и съдействието! Желаем ви успех и се надяваме, че ще помогнем в реализацията на вашите идеи!

Тази година зетьовете ще бъдат на 29-ти юни, съвпада с Петровден празникът на града. Ще бъде само в един ден. 

Този празник „зетьовете“ откога са празнува ?

През 1971-ва година зетьовете са проведени за първи път. Основателят е Николай Коев, той почина. Той е от Оряхово и е етрополски зет. И оттам идва идеята да се съберат зетьовете…

Много ли зетьове е имало?

Много!? Много хубави са ни били момичетата. И действително в Етрополе продължава да има много хубави момичета. Идеята му е да се съберат… тука се наричат „приведени зетьове” и да направят програма с хумористична насоченост. Например „Направи къща на жена и тъща, друг да ги прегръща”. И действително е имало такава история!

Как протичаше празникът?

Правиха шествие голямо с лозунгите. В началото, аз съм чела, е имало 645 зетя в града. И след това решиха да бъде през две-три години. След като почина Николай Коев пак беше през две години и така върви. Миналата година трябваше да бъде, но заради наводнението беше отложено и тази година пак ще има. 

Има ли все още толкова много зетьове?

Има, ама вече са по-малко! Идват външни делегации. То народът се изнесе от малките градове, защото такова е положението, но ние успяваме да си поддържаме празника. Сега в къщата на основателя, той почина и за съжаление не остави потомци, но в къщата му почнаха да правят нещо като музейче, за това, как е възпроизведен този празник. Опитват се самите „зетьове”, с дрехите, с нещата… добре че Николай Коев направи този празник. По принцип се прави и на други места такъв празник, но за пръв път е проведен  тук и затова си го държим…

И се надяваме след време да стане като Св. Атанас.

Това ли е другият празник запазена марка на Етрополе?

Да, той е уникален, той е създаден още от траките. 

А през социалистическия период правеше ли се ?

О, да. Имахме международни прояви. Една година и чехи идваха. Но през 2001 година започнахме да правим възстановка по легендата. Първата възстановка направихме с деца.

Къде, горе на върха ли? 

Първата година направихме горе леко с туристи, ама не става. Възстановката преди години започна да се прави в хотел „Еверест”, там се събират туристи от цяла България. Тази година бяха от 35 дружества хора. И общината много помогна, защото това е целта, това е празник на града Етрополе.  

А какво значи възстановка?

Възпроизвеждане на празника по легендата. И непрекъснато се усъвършенстваме. 

А сега горе правите ли възстановка?

Не, горе спряхме, защото не се получи сполучливо. Но там свири духовата музика…

Месните хора качват ли се там?

Качват се. Тази година имахме изключително много. Имахме един много хубав празник. Много хора от цяла България. От Република Северна Македония три дружества.

Това туристически дружества ли са или културни?

Туристическо-планинарски. През 2001-ва година започнахме с 17 човека. 

А защо македонски? Какво ги привлича?

Ами нашето дружество, ние сме от 2009 година официално регистрирано като дружество, а от 2001 година съществуваме като клуб и се разраснахме и станахме дружество. Като започнахме този празник, тези 17 човека, първите ни гости започнаха да растат и сега приемаме толкова гости, колкото имаме възможност. 

Просто има много желаещи. Общината организира много хубава музикална програма на гостите. Участваха само етрополски певчески и танцови групи. От хотела се взима бог Сабазий. Слагат се бръшлян, като зелен ореол, той е символ на траките. Кокичета се слагат, тук се наричат пелешки. С бог Сабазий има двама жреци… Важно за този празник е виното, хляба и един шиш с месо, на който се набучва една глава кромид лук, наподобяващ жезъла на траките. 

Другото, което е, че нашите хора от общината започнаха да възстановяват, от този квартал, от онзи квартал започнаха да възстановяват тези празници и да изкачват тези върхове. Например този връх, който е в началото „Лишавия камък”, след това Камичетата, двете и след това отиваме на св. Атанас. Всяка седмица има такива тракийски празници зимни, което е характерно, че на хората им е хубаво. И социалната страна гледаме, то това е целта. 

Как виждате развитието на културния туризъм в района?

Има потенциал развитието на туризма. Даденостите, които има в града, представляват интерес за посетителите – туристическите ни забележителности, природните… и дори разполагам със статистическите ни данни и мога да кажа, че дори се е увеличила посещаемостта в Етрополе. През 2017 година са били към 13 хил. реализираните нощувки, а миналата година са около 14 хиляди. Промотираме си забележителностите, рекламираме ги, ходим на изложения, имаме няколко сайта, в които е поместена информация за всичките ни забележителности. Рекламираме по всякакъв начин. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s